Pulpettien hankkiminen

Koulupöytien ja tuolien hankkiminen koululle ei ollut kovin helppo juttu. Olimme jo kiertäneet kaikki Agran mahdolliset huonekaluja myyvät liikkeet. Myyjät olivat pyytäneet myymälöiden perukoille asti katselemaan heillä myynnissä olevia koululle sopivia tuoleja.

 

Hämmästys oli valtaisa, kun olimme kertoneet etsivämme pinottavia muovituoleja ja myyjä esittelee plyyssinojatuolia.Intiassa ollaan niin ystävällisiä ja halutaan palvella, siinä syy. Kesällä vasta Intian yhteistyökumppanimme löysi sopivat pinottavat muovituolit ja ne ostettiin. 

Syyskuussa 2011 saimme lopultakin hankittua koululle työpöydät. Mutta niitä ei löytynyt mistään kaupasta, vaan ne piti ensin suunnitella ja sitten teettää. Vaikeuksia oli monia. Pöytien alle piti mahtua jo hankitut muovituolit ja koska tilaa ei ole käytössä yllin kyllin, täytyi pöytien olla myös pinottavia.

 

Suunniteltiin ensin pöydät niin, että kukin oppilas saa oman pöydän. Sitten mentiin pajaan, jossa pöydät valmistettiin. Parin päivän päästä katsomaan prototyyppiä ja voi kauhistus. Pöytä jökötti työpajalla jalat ristissä. Ei siis lainkaan mahdollisuutta työntää tuolia pöydän alle saatikka tilaa missä lapsen jalat sitten olisivat.

 

 

 

1/10

Uudet ohjeet ja pöytä muutettiin kahden oppilaan pöydäksi. Taas katsomaan parin päivän päästä ja nyt pöytä oli kutakuinkin oikealta näyttävä. Vaan nyt jalat eivät olleet kulmissa eivätkä ne taittuneet. Ei muuta kuin väki hitsaamaan ja tekemään muutoksia. Kohta olikin uusi versio esillä, mutta nyt oli nurkissa terävät raudat. Taas uudet ohjeet ja odottelemaan.

 

Seuraavalla käynnillä pöytä oli koossa oikeanlaisena intialaisena pöytänä. Nyt piti vielä käydä luokassa kokeilemassa, sopiiko sen alle kaksi tuolia. Kaksi verstaan työntekijää lähti kantamaan pöytää autollemme, jolla ei kapeiden kujien ja niillä olevien kojujen plus muiden esteiden takia päässyt lähellekään verstasta. Koululla sitten onni täyttyi, kun pöytä oli ok. Tehtiin tilaus ja nyt sitten pöydät ovat koululla.

 

Lasten käsiala paranee ja työskentely on helpompaa, kun ei enää tarvitse olla selkä vääränä kirjoitettaessa ja piirtäessä. Lapset myös syövät kouluruoan  istuen pöydän ääressä. Valmistusprosessista on kuvasarja vieressä.

 

Pirkko Hellstén