Lapset, jotka rakastavat kouluruokaa

Chaudhary Charity School ruokkii oppilaansa, jotta lapset jaksaisivat keskittyä opiskeluun. Kouluruoka myös työllistää lähitienoota yllättävällä tavalla.

 

Kun perustimme slummien tytöille koulun Intian Agraan 2010, päätimme tarjota lapsille kouluruuan, jotta he olisivat terveitä ja voisivat keskittyä opiskeluun. Intialaisissa kouluissa ei tavallisesti kouluruokaa tarjota, joten järjestelymme on melko poikkeuksellinen.


Kun tytöt saapuvat kouluun aamulla, heille tarjotaan intialaista makeaa Taj Mahal -merkkistä teetä ja se noudetaan skootterilla kojusta, joka sijaitsee parin kilometrin päässä. Teehen tarvittavan maidon tuo lähellä asuvan perheen nuorin tytär Bhuri Gautam, joka on kehitysvammainen. Bhuri liikkuu hyvin hiljaa eikä hän puhu, hän vain katsoo ihmisiä ujosti. Bhuri on perheensä kahdeksas tytär, noin 15-vuotias. Hänen töihinsä kuuluu maidon kuljettamisen lisäksi tiilien kantamista läheisillä työmailla. Bhurin tuoma maito kaadetaan maitokannusta keittiössä toiseen astiaan, ja Bhuri lähtee yhtä hiljaa kuin tulikin. Koulumme keittäjä Priiti valmistaa sitten teen pikku keittiössä piharakennuksessa, jossa kaikki kouluruoka tehdään. 

Aamuteen jälkeen koulutyö sujuu hienosti. Kun koulupäivä on lopuillaan, kello 11.30 tai 12.30, keittäjä tuo luokkahuoneen yhteydessä olevaan keittiöön kouluruoan. 

 

press to zoom

press to zoom
opella oma pöytä.jpg
opella oma pöytä.jpg

press to zoom

press to zoom
1/10

Kouluruoka on aina kasvisruokaa, koska oppilaamme ovat hindu- tai muslimiperheistä. Köyhät ihmiset syövät muutenkin aina vain kasvisruokaa, koska muuhun heillä ei ole varaa - välillä ei edes siihen. Uskonto taas asettaa omat rajoituksensa. 

Koululle on laadittu ruokalista, jonka mukaan ruokia vaihdellaan. Kasvikset, vihannekset ja hedelmät ostetaan aina tarjonnan mukaan läheiseltä torilta tai katukauppiailta, jotka polkupyörillä kulkien ja lujaa huutaen ilmoittavat saapumisestaan. Torilla myyjät hyppäävät usein myytävien kasvisten joukkoon - näin he lepuuttavat jalkojaan. 

Kouluruoan perusta on tietenkin riisi. Lapsille tarjottava riisi on basmatia tai jasmiinia. Riisi käydään tilaamassa parin kilometrin päässä olevasta riisitukusta. Sieltä riisi tuodaan riksalla muovisäkissä koulun keittiöön. Ruoat valmistetaan kaasuliedellä painekeittimissä. Ennen kuin keittäjä vie ruoan koululle, Chaudhary Welfare Societyn edustaja Shrimati Pritpal maistaa ruoat varmistuakseen, että se on aivan varmasti hyvää. 

Koulussa ruoka tarjotaan niin kutsutuilta thali-lautasilta, jossa on paikat eri ruokalajeja varten. Lautaselle nostellaan chapati-leipää, riisiä, kasviksia, linssikeittoa ja tuoretta salaattia. Jogurtti laitetaan omaan pikku astiaansa thalin viereen. Ruokajuomana on perinteisesti raikas vesi. Lauantaisin lapset saavat hedelmiä, joista banaanit ovat heille suurinta herkkua. 

Ennen ruokailua lapset pesevät kätensä. Opettajat ruokailevat oman pöytänsä ääressä luokan edessä, lapset saavat esimerkkiä siitä, miten pitää syödä. Keittäjä tarkkailee lasten syömistä ja tarjoilee heille lisää leipää ja ruokaa, jos he vain haluavat. Koulun alkaessa lapset söivät aivan valtaisia määriä ruokaa, mutta vähitellen ravinnon tarve on normalisoitunut. Kun kaikki ovat syöneet, lapset kiittävät ääneen ruoasta. Sitten opettaja antaa heille luvan käsienpesuun, ja niin koululaiset ovatkin valmiit lähtemään riksalla kohti kotiaan. 

Kouluruoalla on huima vaikutus lasten hyvinvointiin. Kun koulumme aloitti toimintansa 5.7.2010, lapset näyttivät heikoilta ja aliravituilta. Jo parin kuukauden päästä koulun alkamisesta heidän yleiskuntonsa oli silminnähden kohentunut. Ja jokaisen tyttömme mielestä kouluruoka on hurjan hyvää joka päivä. 

 

Pirkko Hellstén

Edit: Kirjoitus kuvaa ruokailun suurta merkitystä mutta järjestelyt ovat sittemmin muuttuneet. Vuonna 2021 avatussa uudessa koulurakennuksessa on pieni keittiö, jonne ruoka tuodaan ulkopuolelta, koska se on järkevintä.