Matkan varrelta

2010: Koulun ensiaskeleet

Elo-syyskuussa 2010 koulumme toimi jo erinomaisen hyvin. Kouluun otettiin yhdeksäntoista oppilasta, kaikki tyttöjä. Lapset ovat 4-9 -vuotiaita. Tarkkaa tietoa meillä ei heidän iästään ole, sillä kenelläkään heistä ei ole syntymätodistusta.

 

Opettajamme, noin 30-vuotias Ceema Hirvani, on kahden pikkutytön äiti ja erittäin innostunut työstään. Hän on saanut asiat sujumaan jo rutiinilla, vaikka koulua on käyty vasta kaksi kuukautta.

 

Ceema on iloinen ihminen ja lapset pitävät hänestä kovasti. Ceema opettaa intialaisella metodilla eli lapset toistavat kuorossa hänen opettamiaan asioita. Opettajamme on kiltti ja hoitelee reippaasti koko tyttöjoukon.Seurasin koulupäiviä ihan aamun teehetkestä alkaen.

 

Neljä pienintä lasta ei pystynyt seuraamaan opetusta ja myös opettaja oli samaa mieltä. He eivät olleet vielä koulukypsiä ja lähetin heidät koteihinsa odottelemaan pari vuotta lisää, jolloin voivat palata takaisin.

 

Osa lapsista on paljon ikäistään pienikokoisempia ilmeisesti huonon ravitsemuksen ja hoidon puutteen takia. Lapsilla oli kuitenkin kaikilla siistit, lahjoituksina saadut vaatteet yllään ja sandaalit jaloissaan.

Koulussa on yksi luokkahuone, jossa on punamustaraitainen iso matto keskellä ja lapset istuvat sen päällä. Opettajalla on pieni pöytä, muita huonekaluja ovat kolme tuolia. Opetuksessa käytetään seinätauluja, oppikirjoja ja vihkoja.

 

Kaikki ovat kirjoittaneet kirjaimia sekä hindiksi että englanniksi vihkoihinsa ja isommat lapset jo sanojakin. Myös numeroita he ovat kirjoitelleet ja vanhemmat lapset pieniä laskutoimituksia. Lapset ovat aivan innoissaan eri peleistä ja palloleikeistä. Muutenkin he ovat todella innostuneita oppimaan, heidän silmänsä ihan loistavat oppimishalusta!

 

Käsienpesu on lapsilla jo hyvin hallussa. Käyntini osui elo-syyskuuhun, joka oli monsuuniaika. Välillä satoi ihan kaatamalla, kuoppaiset ja roskaiset tiet muuttuivat valtaviksi kuralammikoiksi. Slummien kodit ovat pimeitä, kosteita ja ristalttiita jo pelkästään hygienian puutteen takia. Lasten kotialueen slummissa talot olivat veden saartamia ja slummin asukkaat sairastelivat herkästi tarttuvaa kovin kivuliasta silmätulehdusta, joka kestää tavallisesti viisi päivää. Koulumme tytöihin tauti iski ja kaiken aikaa osa koululaisista joutuikin jäämään kotiinsa sairastamaan. Välillä läsnä oli vain kymmenen lasta.

 

Käyntini aikaan osui myös useita uskonnollisia juhlia, jolloin lasten vanhemmat lähtivät kotikyliinsä jopa viideksi päiväksi ja ottivat lapsensa mukaan. Lapsille annetaan kaikki perusrokotukset terveyssyistä vasta monsuuniajan jälkeen.

 

Ruokailu koulussa sujui rauhallisesti. Ennen ruokailua lapset menivät jonossa käsienpesuulle. Ruoka syödään koululla intialaisen tavan mukaan käsin. Lapset istuivat lattialla ja odottivat kaikki kiltisti ruokaansa teräslautasille. Ruoka on kasvisruokaa, chapatileipää ja riisiä, juomana on vettä. Koulun alussa lapset ahmivat nälkäisiin vatsoihinsa ruokaa valtavat määrät, mutta nyt tilanne oli tasaantunut. Heille tarjottiin myös lisää ruokaa.

 

Kaikki lapset on jo madotettu. Kun ruoka oli syöty, lapset nousivat kaikki yhtäaikaa ja kiittivät kauniisti ruoasta. Sen jälkeen he taas pesivät kätensä. Koulun varsinaiset avajaiset pidettiin 10.9.2010 ja silloin nostimme koululla Intian ja Suomen liput salkoon liehumaan. Voi sitä lasten riemua, kun he saivat pienoisliput ja huiskuttivat niitä.

 

Avajaisissa olivat läsnä intialaisen yhteistyöjärjestömme Chaudhary welfare societyn puheenjohtaja Balbir Singh perheineen, Agran koululaisten Intia-Suomi koordinaattori Jasvinder Singh sekä puheenjohtaja Pirkko Hellstén. Tilaisuuden päätteeksi lapsille, opettajalle ja koulun keittäjälle tarjottiin intialaista teetä ja barfi-makeisia. 

 

Pirkko Hellstén

​​

 

 

1/10

2021: Uusi koulurakennus valmistuu

Uusi Chaudhary Charity School valmistui huhtikuussa 2021. Olimme unelmoineet omasta tontista pitkään. Vuodenvaihteessa 2020-2021 saimme hankittua koululle tontin pienen rakennuksen kera. Kevään aikana sille valmistui uutuuttaan hohtava koulurakennus.

 

Koulu sijaitsee vartioidulla alueella Agran kaupungin slummissa. Rakennuksessa asui aiemmin perhe, mutta remontoimme rakennuksen koululle sopivaksi sekä korotimme sitä kerroksella tilan lisäämiseksi.

 

Koulu säästää nyt kuukausittaisen satojen eurojen tilavuokran.

 

Tilaa kaksikerroksisessa rakennuksessa on noin 150 neliömetriä. Seinät ja lattiat ovat vaaleat, joten tila on todella valoisa. Vesipisteet ja kaksi vessaa suihkuineen lisäävät viihtyvyyttä ja parantavat hygieniaa Agran kuumassa ilmastossa.

 

Rakennuksessa on pieni keittiö jääkaappeineen, mutta tilajärjestelyjen vuoksi kouluruoka ja tee noudetaan vastaisuudessa ulkopuolelta.

 

Koulun omat riksankuljettajat huolehtivat kuljetuksista, samoin kuin alakoululaisten koulumatkoista. Koulun siisteydestä huolehtii siivooja. Vartijaa ei enää tarvita, koska koulua pitävät silmällä lähistöllä asuvat luotettavat perheet. Alue on suljettu portilla, jota vahtii öisin portinvartija.

 

Erityisen iloinen yhdistyksen puheenjohtaja Pirkko Hellstén on siitä, että koulun alueelle saatiin porakaivo. Sen lahjoitti jo koulun ensimmäisenä toimintavuonna mukaan tullut kummi.

 

”Nyt koulumme 38 oppilasta saavat viedä omaa vettä myös kotiin, eikä köyhien perheiden tarvitse enää ostaa vettä.”

 

Myös koulun katolla juoksentelevat apinat ovat innoissaan vedestä. Ne ovat taitavia avaamaan vesisäiliöitä, joten niiden varalle on keksittävä esteitä.

 

Remonttia koulussa on saatu tehdä rauhassa, sillä koronan vuoksi koulua on käyty etänä. Opettajat Ritu Tiwari ja Meena Verma ovat jakaneet tehtävät koteihin maanantaina ja hakeneet ne perjantaina.

Lotta Lehmusvaara

 

2.jpg